Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is op de vijfde plek geëindigd.

De Nederlander Joost Klein zou ook in de finale staan, maar werd op zaterdagmiddag gediskwalificeerd om een incident.

Arno Brok, de commissaris van de Koning in de provincie Friesland, pleit ervoor Klein volgend jaar weer namens Nederland naar het Eurovisie Songfestival te sturen. Dat zei hij in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. “Als blijkt dat hij onterecht is gediskwalificeerd, dan hoop ik dat hij zelf de kracht en de ambitie heeft om volgend jaar weer voor Nederland mee te doen”, aldus Brok.

Nederlands publiek geeft 12 punten aan Israël bij Eurovisie Songfestival

De Zwitserse Nemo kreeg voor het nummer The Code in totaal 591 punten. Kroatië werd tweede en Oekraïne eindigde op de derde plaats.

Zwitserland was ook veruit de favoriet van de internationale vakjury's, gevolgd door Frankrijk en Kroatië. Israël stond op de twaalfde plaats. In totaal deden dit jaar 25 landen mee.

Het Nederlandse publiek heeft zaterdag de meeste punten aan Israël gegeven. Zangeres Eden Golan kreeg 12 punten van de televoters, heeft de European Broadcasting Union bekendgemaakt.

Kroatië kreeg 10 punten, Oekraïne 8 en de uiteindelijke winnaar Nemo 7 punten. Ook Ierland (6), Frankrijk (5), Griekenland (4), Armenië (3), Italië (2) en Litouwen(1) kregen punten van het Nederlandse publiek.

Op de deelname van Israël is al maanden kritiek en ook de afgelopen dagen werd gedemonstreerd in Malmö. Tijdens optredens van zangeres Eden Golan werd ook meerdere keren gejoeld, dat was ook zo tijdens de finale.

 De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug hield zaterdag tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival een pro-Palestijns teken in de lucht. De artiest zwaaide met een stuk watermeloen, dat symbool staat voor solidariteit met de Palestijnse gebieden.

Het watermeloensymbool werd voor het eerst gebruikt na de Zesdaagse Oorlog in 1967. Toen werd de Palestijnse vlag in veel bezette gebieden verboden, waarna in plaats daarvan een watermeloen werd gebruikt. De vrucht heeft namelijk dezelfde kleuren als de Palestijnse vlag: rood, zwart en groen. Ook rond de huidige oorlog in Gaza en Israël wordt het symbool vaak gebruikt.

LEES OOK: Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival – hij maakte ‘dreigende beweging’ wegens ongewenst filmen, maar raakte niemand aan